Adres
Kocavilayet Mah. 2929Sok No2 Yenisehir Mersin 33110
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma: 09:00 - 19:00
Haftasonu: Sosyal medya hesaplarımdan kolayca ulaşabilirsiniz
!-- Google tag (gtag.js) -->
Skip to contentDanışmanlık Hizmetleri
Fikirler, projeler ve yenilikler ışığında
Eczacılık mesleğinin geleceği bilişim uygulamalarıyla güçlenecek
İnternetin ve World Wide Web’in hızlı büyümesi, onkoloji sağlık uzmanlarına optimum farmasötik bakım ve sağlıkla ilgili sonuçlar sunmada yardımcı olmak için farmako-informatik (eczacılık bilişimi) teknolojilerinin geliştirilmesine yol açmıştır.
Farmakoinformatikteki çalışmalar genel olarak iki kategoriye ayrılabilir
– Bilimsel yönler
– Hizmet yönleri.
Bilimsel bileşen, ilaç keşfi ve geliştirme faaliyetleriyle ilgilenirken, hizmet odaklı yönler daha hasta merkezlidir. Farmako-informatik konusu, nöro-informatik, immüno-informatik, biyosistem bilişimi, metabolomik, kimyasal reaksiyon bilişimi, toksiko-informatik, kanser bilişimi, genom bilişimi, proteom gibi gelişmekte olan birçok bilgi teknolojisinden beslenmektedir.
Geliştirme ve üretim süreçlerini her aşamada daha iyi desteklemek için, veri bilgisi ve bilgisinin yönetimini ve transferini kolaylaştırmak gibi önceliklere önem verilmektedir. Gelecekte bu bilgi teknolojisi çabalarının hem güvenilirlikleri hem de kapsamları açısından büyümesi beklenmektedir. Böylece, ortaya çıkan bu teknoloji (farmakoinformatik), farmasötik bilimlerin temel bir bileşeni haline geliyor.
Farmakoinformatik, eczane bilişimi olarak da adlandırılmaktadır. "Eczacılık Bilişimi" makalesine göre: Chicago'daki Illinois Üniversitesi'nin "Eczane Bilişimi: Şimdi Bilmeniz Gerekenler" makalesine göre Farmakoinformatik şu şekilde tanımlanabilir:
"sağlık sistemlerinin sürekliliği içinde ilaçlarla ilgili veri ve bilgilere odaklanan bilimsel alan."
İlaç ve reçete bilgilerinin depolanması, geri alınması ve analizi için bilgisayarların uygulanmasıdır. Eczane bilişimcileri, eczacının hastanın ilaç tedavileri, sağlık sigortası kayıtları, ilaç etkileşimleri, reçete ve hasta bilgileri ile ilgili güvenli kararlar almasına yardımcı olan eczane bilgi yönetim sistemleri ile çalışırlar.
Eczacılık bilişimi, daha geniş bir profesyonel disiplin olan sağlık bilişiminin bir alt alanı olarak düşünülebilir. Sağlık bilişimi, farmasötik bakım ve gelişmiş hasta güvenliğine odaklanarak insanlar, iş süreçleri ve sağlık hizmetleri içindeki mühendislik sistemleri arasındaki etkileşimlerin incelenmesidir. Örneğin, Sağlık Bilgi Yönetim Sistemleri Topluluğu (HIMSS) eczacılık bilişimini, "ilaçla ilgili optimal hasta bakımı ve sağlık sonuçlarının sağlanmasında, sağlık hizmetleri sistemlerinin sürekliliği içinde ilaçla ilgili veri ve bilgilere - bunların elde edilmesi, depolanması, analizi, kullanımı ve yayılması dahil - odaklanan bilimsel alan" olarak tanımlamaktadır.
Bilişim Eczacılığ alanında gerçekleşen ilk eğitim programlarından birisinin içerik tasarımcısı ve program Moderatörü olan Somer Helvacı tarafından yakın zamanda hayata geçirilecek olan www.bilisimeczaciligi.com sayfasını takip ederek Eczacılık Mesleğimizin önemli bir uzmanlık alanında yaşanan en son gelişmeleri ve potansiyel fırsatları da öğrenme imkanınız olacaktır
Somer Helvacı rehberliğinde sunulan danışmanlık hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için form doldurarak iletişime geçebilirsiniz